Menu
NL  DE  EN

Willem (Anesthesie en Rettungsdienst), Zwitserland, 11/11/2010

Na mijn verpleegkunde en anesthesie- opleiding in Nederland ben ik via IRIS medical in 1999 naar Zwitserland gegaan. Ik heb tijdens mijn opleiding anesthesie al contact gehad met IRIS medical en de mogelijkheden voor een verblijf en werk in Zwitserland besproken. IRIS medical heeft voor mij een ziekenhuis gevonden die bij mijn wensen paste en zo heb ik me daar voor kunnen stellen en een dag mee kunnen draaien (schnuppern) op de OK. Dat was voor mij een goede ervaring om de afdeling en zijn medewerkers te leren kennen. Daarbij is het zeer leerzaam geweest om zo de omgeving van het ziekenhuis te zien.

Nog belangrijker is dat de arbeidsmethoden en organisatie dermate anders funktioneren dan Nederland en dat dat vooral veel energie vraagt om eraan te wennen.

 

Op de anesthesieafdeling was het nog de regel dat de anesthesieverpleegkundige meerijdt op de ambulance. Zo ben ik aangestoken met het Rettungsdienst-virus.

Na een jaar kon ik ook weer met hulp van IRIS medical overstappen naar een ander ziekenhuis waar ik de mogelijkheid had om fulltime in de Rettungsdienst te werken. Ik kon daar ook de Zwitserse opleiding voor ambulanceverpleegkundige (Rettungssanitäter) te volgen! Dat was toen gelukkig voor wat betreft het Zwitserse dialekt geen probleem meer. Het dialekt was aan het begin van mijn Zwitserland-periode best een probleem, maar na een maand of twee-drie verstond ik het Zürichduutsch al best aardig.

Het voordeel van het dialekt is dat er geen grammaticaregels voor zijn en dat als het geschreven wordt het in phonetisch schrift (is vergelijkbaar met 'Haagse Harrie':  alleen te lezen als men het hardop leest…).

Ondertussen werk ik als praktijkbegeleider in een Rettungsdienst in de buurt van Zürich en daarnaast werk ik ook nog in een kleine prive-kliniek (vergelijkbaar met de Schwarzwaldkliniek) op de anesthesie.

Vorig jaar heb ik ook het geluk gehad om met een helikopterfirma een winter lang op de skipiste te mogen werken.

 (ik sta uiterst rechts met twee collega's)

 

IRIS medical heeft mij van het begin af aan goed en uitgebreid geinformeerd over van alles wat op mij af zou komen en had ook organiseerd dat op de schnuppertag er iemand in het ziekenhuis klaar stond om mij te begroeten.

Het grote voordeel van IRIS medical is dat ze zich goed uitkennen (of hoe heet dat in het Nederlands, orienteren?) in vrijwel heel Zwitserland en dan bedoel ik ook HEEL Zwitserland: van St. Moritz tot Basel en van Frauenfeld tot Lugano. Vrijwel in alle ziekenhuizen is IRIS medical bekend. Dat merk ik als ik met de ambulance in een willekeurig ziekenhuis kom en ik daar de Nederlanders spreek. Dat heeft het grote voordeel dat men je ook een daadwerkelijk konkreet en objektief advies kan geven aan de kandidaat. Dat zorgt voor de hoge tevredenheid die de mesnen die ik spreek aangeven. De arbeidsmarkt was de laatste jaren in het slob, maar deze trekt de laatste tijd toch wel weer aan. Het aantal vacatures in Zwitserland neemt weer toe en de vraag naar kwalitatief hoger geschoold personeel is groot. Vooral de specialistische paramedische beroepen (van MTRA en laborant tot IC en anesthesie) is erg gevraagd in Zwitserland. Maar ook voor de verpleegkundige komen er steeds meer vacatures. Op de site van IRIS medical merk ik duidelijk dat mengoed op de hoogte is van de arbeidsmarkt omdat de lijst met vacatures actueel is.

Groeten van Willem

Bestemming: Zwitserland

Return

 

©2022 IRIS medical employment - disclaimer |  Privacy Statement & Cookieverklaring  | inloggen