Menu
NL  DE  EN

Thea, ziekenverzorgende niveau 3, 16-11-2014

Zwitsers avontuur in de gezondheidszorg (verpleeghuis).

Alweer bijna 15 jaar geleden ging ik voor het eerst in de Zwitserse gezondheidszorg werken. Ik vertel je hoe dat toen ging….

Vanaf mijn diplomering was ik werkzaam in de zorg en vooral in verpleeg/verzorgingshuizen. Ik dacht: er moet meer zijn dan alleen Nederland. Nu had ik vroeger al eens even in Zwitserland in de horeca gewerkt en zo een beetje de Duitse taal geleerd. Ik pikte toen ook al dat dialect gauw op (Het schijnt dat Nederlanders dat zelfs sneller doen dat Duitsers) .

In 1999 kwam ik via via op site van IRIS medical, bemiddeling in de gezondheidszorg in o.a. Zwitserland.  De stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht. Al snel zat ik op kantoor in Den Haag, in gesprek met Frans Dames.

Zijn kennis van zaken en het leuke gesprek resulteerde al gauw in een ritje naar Zwitserland om te “ Schnuppern”: meewerken in een verpleeghuis om te zien of dit iets voor me was.

Geweldig en ik was al om! Mede door de goede begeleiding en altijd goede raad besloot ik de baan te nemen en als Pflegefachfrau aan het werk te gaan in de buurt van Zürich.

Voor alle bijkomende zaken wat betreft emigreren kon ik bij Frans terecht. Huisvesting en verdere papierzaken werden prima geregeld.

Daar aan het werk zijn is een geweldige ervaring.

Het verschil met een verpleeghuis in Nederland is niet groot, maar wel beter georganiseerd op de werkvloer. En regelmatige bijscholing, wat je scherp houdt in je vak.

Structuur en duidelijke afspraken wat werk betreft maakt en houdt het overzichtelijk. Een reuze leuke ervaring om met vele nationaliteiten te werken. 

 

Met normaal Duits, Hoch-Deutsch zo men daar zegt, kun je je prima verstaanbaar maken. Met alleen mijn “school Duits” dacht ik: dat komt niet goed, dus als voorbereiding ging ik veel Duitse tv kijken en luisteren. En dat leert dan heel snel.

Het Zwitser-Duits hoor je de gehele dag om je heen en de klanken leer je al snel kennen. Verrassend snel leer je dat zelf spreken.

Mijn bedoeling was om 1 jaar te gaan.

Mijn ontslag had ik dan ook na een jaar  ingediend,  met het voornemen weer terug naar Nederland te willen. Tijdens een korte  “vakantie” in Nederland had ik zoiets van......maar ik wil nog niet terug maar iets anders in Zwitserland!

Wederom contact gezocht met Frans van IRIS medical. Mijn wensen uitgesproken en daar werd ook echt iets mee gedaan. Binnen no-time had ik een andere baan in een andere Zwitserse instelling.  

Uiteindelijk heb ik ruim 4 ½ jaar in Zwitserland gewerkt en me daarna weer in Nederland gevestigd.

Toch is het altijd blijven ‘kriebelen’ om weer naar het buitenland te gaan.

Na tien jaar in Nederland vertoefd te hebben, neem ik binnenkort de stap wederom in Zwitserland te gaan werken. En wéér door het werk van Frans van IRIS medical.

Ditmaal als Pflegefachfrau in de buurt van Bern (Frans woont notabene in de stad Bern en kent het land zeer goed).

Verheug me er enorm op weer in het mooie Zwitserland te mogen gaan werken.

In je vrije tijd de leuke dingen doen, van wandelen in de bergen, met de step van de berg af, tot lekker winkelen in de mooie steden. Met de trein kom je op de leukste plaatsen.  Mijn belevenissen worden vervolgd wanneer ik daar enige tijd vertoef.

 

Aarzel niet om contact op te nemen met IRIS medical mocht je je horizon willen verbreden en in het buitenland willen werken.

Bij enige twijfel gewoon doen en je zult verbaasd zijn wat er voor mogelijkheden zijn!

 

Groet Thea

 

Return

 

©2022 IRIS medical employment - disclaimer |  Privacy Statement & Cookieverklaring  | inloggen