Menu
NL  DE  EN

MBB'er Jolisa in de Alpen, Zwitserland , 22-01-2018

In de zomervakantie van 2017 ben ik in contact gekomen met IRIS medical Employment nadat ik interesse had gekregen in het wonen en werken in Zwitserland.
Ik had Frans Dames een bericht gestuurd en voor ik het wist zat ik bij hem op kantoor in Den Haag. Tijdens dat gesprek hebben we mijn wensen besproken en heeft hij zijn ervaringen gedeeld.

Ik was op dat moment nog niet afgestudeerd, dus dat zou de eerste stap gaan worden. In de tussentijd kreeg ik, met hulp van IRIS, de opdracht om mijn CV om te zetten in een Duits Lebenslauf.

Eind september was ik dan eindelijk afgestudeerd en meteen dat weekend vertrok ik naar Berlijn voor een 2-weekse cursus Duits. Ik verbleef in die periode bij een ontzettend lieve gastvrouw. Omdat ik nog geen woord Duits sprak was het in het begin best pittig, maar al snel komt dat op gang. Mijn gastvrouw was toevallig ook Duits docent, dus heb ik ook een paar bijlessen bij haar gevolgd en de periode afgesloten met een oefen sollicitatie in het Duits. Dit ging super waardoor ik al een stuk minder zenuwachtig was. Frans had mij intussen al de eerste sollicitatieplek laten zien, een plek in de Zwitserse Alpen!

Na de cursus Duits ben ik eerst voor een weekje terug naar Nederland gegaan om mijn verstandkiezen te laten trekken. In de tussentijd had Frans ook al een 2e sollicitatieplek gevonden in een ander ziekenhuis.

Toen was het zover; ik ging vertrekken naar Zwitserland voor mijn 2 sollicitaties! Ontzettend spannend natuurlijk, maar dankzij de cursus in Berlijn voelde ik mij wel voldoende voorbereid. De eerste sollicitatie was in de Alpen. Een prachtige plek in de bergen en aan de rivier de Rijn.

 

Het 2e gebouw van rechts is het ziekenhuis.

Het was een ontzettend klein ziekenhuis met alleen maar mannelijke collega’s. Maar toch sprak dit alles mij heel erg aan en verliep de sollicitatie en de meeloopdag heel erg goed. Het hoofd van de afdeling was toevallig een Nederlander, waardoor ik mijn eerste sollicitatiegesprek gewoon in het Nederlands kon houden. Ook was er ook al een andere Nederlander die er al 5 jaar werkte. Overnachting was voor mij geregeld in een piketkamertje.
Daarna door naar de 2
e sollicitatie, een studentenstadje meer in het noordwesten. Hier werd ik vriendelijk ontvangen door 2 Nederlandse meiden die al een jaar in het ziekenhuis werkten. De volgende dag was dan de sollicitatie. De afdeling en het ziekenhuis waren veel groter dan in de Alpen en ook veel moderner. Verder werkten er hier ook al 5 Nederlanders. Na een dagje meegelopen te hebben op de afdeling sloot ik het af met een sollicitatiegesprek in het Duits! Ook dit ging heel erg goed.

Uiteindelijk wilden beide ziekenhuizen mij graag hebben en lag de keuze dus bij mij. Na er een paar nachtjes over geslapen te hebben was de keuze voor mij duidelijk! Het ging het ziekenhuis in de Alpen worden!

 

Omgeving ziekenhuis

Op donderdag 4 januari 2018 ben ik dan aangekomen in het prachtige plaatsje, aan de Rijn. Hier kon ik intrekken in een gemeubileerde studio met eigen keuken en badkamer, fantastisch natuurlijk!
Die maandag was mijn eerste werkdag al. Inmiddels zijn we twee weken verder en gaat alles heel erg goed. Ook met de taal. Ik krijg veel complimenten over mijn Duits en de communicatie verloopt goed. Dan heb ik het over het Hoog-Duits. Het Zwitsers-Duits is nog wel lastig te verstaan.
Ik zit hier helemaal op mijn plek en ben erg blij dat ik de keuze gemaakt heb om naar Zwitserland te vertrekken!

Groetjes Jolisa Hollander

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Return

 

©2022 IRIS medical employment - disclaimer |  Privacy Statement & Cookieverklaring  | inloggen