Menu
NL  DE  EN

Mark, klinisch chemisch analist Zwitserland, 05-01-2013

Hoe ik bij IRIS medical terecht ben gekomen.

Graag zou ik van deze gelegenheid gebruik willen maken om mijzelf voor te stellen en u wat te vertellen over mijn loopbaan. Wat mijn werkervaring is, hoe ik bij Iris Medical terecht ben gekomen en over mijn interesse voor Zwitserland.

Mijn naam is Mark en ik ben 37 jaar oud. Na mijn afstuderen heb verscheidene jaren als klinisch chemisch analist in Nederland gewerkt. Maar het ontbrak mij altijd aan ‘das gewisse Etwas’. 

Inmiddels ben ik ruim een jaar in Zwitserland aan het werk als BMA  en ik heb nog steeds geen spijt gehad van deze beslissing.

Op school was ik altijd al geïnteresseerd in de exacte vakken en de fysiologie van de mens.  Al gauw kon ik deze passie combineren op een laboratoriumopleiding. Ik heb  de opleiding met veel plezier doorlopen en ik heb een leuke stage gehad in een ziekenhuis in Twente. Na het behalen van mijn diploma was de banenmarkt niet zo geweldig en heb ik ervoor gekozen om opnieuw  de schoolbanken in te gaan. Het werd de opleiding medische microbiologie.

Tijdens mijn stageperiode van mijn tweede opleiding werd mij een baan als analist binnen defensie aangeboden. Dit aanbod heb ik aangegrepen en in mijn tijd binnen defensie heb ik veel van de wereld mogen zien. Als analist binnen defensie ben ik uitgezonden naar Eritrea, Ethiopië en naar Irak. Binnen defensie werd  het beroep als analist mij te gevaarlijk, maar ik had de smaak van werken in het buitenland te pakken.

Toch heb ik ervoor gekozen om eerst een paar jaren werkervaring op te doen in mijn moederland. Ik ben een aantal jaar werkzaam geweest in verschillende ziekenhuizen in Nederland.

Na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. In mijn defensieperiode was ik de heer F. Dames, directeur van IRIS medical, al tegen gekomen. Deze man kon zeer gepassioneerd over zijn ervaringen in Zwitserland vertellen en ik was meteen geboeid. Na 10 jaar hebben onze paden zich weer gekruist en ik ben de grote emigratiesprong naar Zwitserland begonnen.

Mijn ervaring met IRIS medical is dat ze grondig en serieus te werk gaan. Ze nemen je profiel goed door en gaan hiermee de zoektocht naar een potentiële werkgever aan.  Als er een potentiële match is gevonden , word je voorgesteld aan de werkgever.  Daarna wordt er een plan gemaakt voor een zogenaamde ‘schnuppertag’ bij de nieuwe werkgever in Zwitserland.

Mijn eerste match was met een klein regionaal spitaal in het Emmental. Ik wilde graag eerst klein en rustig beginnen om zo een betere inburgering  te waarborgen.  Een klein laboratorium met een korte communicatielijn, om zo beter aan de taal en de cultuur te wennen.

In het begin was het dialect best lastig, maar vakinhoudelijk kun je met een Nederlandse opleiding goed uit te voeten.  Voordat je het weet ben je ingewerkt en tel je volledig mee. Let wel, een Zwitserse werkweek is langer dan een Nederlandse werkweek, maar het loon is ook navenant.

Je leert  veel nieuwe dingen, zoals nieuwe vaktermen en verschillen met de protocollen zoals de bloedbank Sanquin voorschrijft. Allemaal even  interessant en leerzaam.

Het is best lastig om sociale contacten te leggen in een klein dorpje in Zwitserland. Het ging bij mij iets makkelijker omdat ik in een woongroep met jongeren woonde.  Bepaalde ziekenhuizen bieden in het begin een kamer aan en huisvesting is goed geregeld. In het Emmental heb ik een leerzaam jaar gehad en ik heb  nieuwe hobby’s ontwikkeld zoals klimmen en wandelen.

Uiteindelijk voelde ik me in een klein dorpje te afgezonderd en heb ervoor gekozen om te gaan wonen en werken in een grote stad.  Sinds een paar maanden woon en werk ik in Zürich. De uitdaging is op het sociale vlak veel groter, evenals in het werkgebied. In een stad als Zürich gebeurt gewoon veel, het is continue in beweging. Ik heb het tot nu toe goed naar mijn zin.

 

Ik kan iedereen IRIS medical aanraden, de begeleiding is van A tot Z. Men kan altijd een vraag stellen.

Met vriendelijke groet,

Mark

 

Return

 

©2022 IRIS medical employment - disclaimer |  Privacy Statement & Cookieverklaring  | inloggen